P2-18 Nieorganiczne składniki pokarmowe




 1. Makroelementy

pierwiastki chemiczne, których zawartość w suchej masie komórek wynosi powyżej lub równo 0,01%.


PIERWIASTKI BIOGENNE

grupa pierwiastków chemicznych, które są niezbędne dla wszystkich organizmów żywych



2. Mikroelementy

pierwiastki chemiczne, których zawartość w suchej masie komórek wynosi poniżej 0,01%.




3. Znaczenie wybranych mikro- i makroelementów

Nazwa pierwiastkaZnaczenie dla organizmu człowieka
MgSkładnik kości, aktywator enzymów, odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego
ClSkładnik płynów ustrojowych, niezbędny do prawidłowego procesu trawienia
CaSkładnik kości, biorący udział w skurczach mięśni, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
NaRegulacja równowagi wodno-elektrolitowej, przewodnictwo nerwowe
KRegulacja równowagi wodno-elektrolitowej, przewodnictwo nerwowe
FeSkładnik hemoglobiny, transport tlenu
FZapobieganie próchnicy, wzmacnianie szkliwa
ISkładnik hormonów tarczycy

Informacje przedstawione w postaci: 

4. Właściwości i znaczenie wody


5. Bilans wodny

Różnica pomiędzy pobraną a utraconą ilością wody w ciągu doby.

ZEROWY - tyle samo wody tracimy co przyjmujemy. Sytuacja idealna.
DODATNI - może prowadzić do przewodnienia (normalnie nie powinno do niego dojść, zdrowe ciało wydali nadmiar wody przez m.in. nerki)
UJEMNY - może prowadzić do odwodnienia

Źródła wody dla organizmu:

  • napoje
  • pokarm
  • reakcje metaboliczne (tzw. woda metaboliczna)

Utrata wody:

  • z moczem
  • z kałem
  • z potem
  • przez płuca (wydychamy parę wodną)

Dorosły człowiek traci około 2,5 l wody dziennie. Powinien wypić ok 1,5 - 2 l wody dziennie. Różne czynniki (wysoka temperatura otoczenia, aktywność fizyczna, gorączka, biegunka) zwiększają nasze zapotrzebowanie na wodę.

Komentarze