P2-18 Nieorganiczne składniki pokarmowe
1. Makroelementy
pierwiastki chemiczne, których zawartość w suchej masie komórek wynosi powyżej lub równo 0,01%.
PIERWIASTKI BIOGENNE
grupa pierwiastków chemicznych, które są niezbędne dla wszystkich organizmów żywych
2. Mikroelementy
pierwiastki chemiczne, których zawartość w suchej masie komórek wynosi poniżej 0,01%.
3. Znaczenie wybranych mikro- i makroelementów
Informacje przedstawione w postaci:
4. Właściwości i znaczenie wody
5. Bilans wodny
Różnica pomiędzy pobraną a utraconą ilością wody w ciągu doby.
ZEROWY - tyle samo wody tracimy co przyjmujemy. Sytuacja idealna.
DODATNI - może prowadzić do przewodnienia (normalnie nie powinno do niego dojść, zdrowe ciało wydali nadmiar wody przez m.in. nerki)
UJEMNY - może prowadzić do odwodnienia
Źródła wody dla organizmu:
- napoje
- pokarm
- reakcje metaboliczne (tzw. woda metaboliczna)
Utrata wody:
- z moczem
- z kałem
- z potem
- przez płuca (wydychamy parę wodną)
Dorosły człowiek traci około 2,5 l wody dziennie. Powinien wypić ok 1,5 - 2 l wody dziennie. Różne czynniki (wysoka temperatura otoczenia, aktywność fizyczna, gorączka, biegunka) zwiększają nasze zapotrzebowanie na wodę.
Komentarze
Prześlij komentarz