R2-39 Transport asymilatów w roślinie
Warto przypomnieć sobie tematy "R1-15 TRANSPORT KOMÓRKOWY" i "R2-17 TKANKI ROŚLINNE - WZMACNIAJĄCE I PRZEWODZĄCE"
1. Asymilaty
- produkty procesu fotosyntezy
- transportowane łykiem
- transportowane z miejsca powstawania do miejsca zapotrzebowania
- mogą być magazynowane w miękiszu spichrzowym
2. Sacharoza
- cukier transportowy u roślin
- glukoza+fruktoza
- osmotycznie czynna
3. Transport asymilatów
Warto znać:
- donor
- komórka "dawca"
- miejsce produkcji lub magazynowanie cukrów
- transportowana jest z niej sacharoza
- wysokie stężenie sacharozy
- akceptor
- komórka "biorca"
- do niej transportowana jest sacharoza
- stężenie sacharozy zależne od komórki
- "normalne komórki" - niskie stężenie
- komórki spichrzowe - wysokie stężenie
Transport asymilatów składa się z trzech etapów:
Na załadunek łyka składa się kilka etapów:
- transport sacharozy z donora do komórki przyrurkowej
- transport zachodzi na zasadzie biernego symportu (sacharoza i H+)
- H+ są aktywnie (z nakładem energii) transportowane do wnętrza komórki donorowej.
- Aby zaszedł symport sacharozy, najpierw muszą zostać aktywnie przetransportowane protony (H+) do wnętrza komórki, dlatego mówimy, że jest to transport aktywny.
- transport sacharozy z komórki przyrurkowej do rurki sitowej
- symplastyczny (przez plazmodesmy i protoplasty)
- zgodny z gradientem stężeń
5. Transport asymilatów w soku floemowym
Rośliny nie posiadają pompy (np. serca), która by wymuszała przepływ płynu przez floem.
- Napływ sacharozy do rurki sitowej = spadek potencjału wody w rurce sitowej
- Zgodnie z gradientem potencjałów woda napływa z naczyń do rurki sitowej
- Dochodzi do wzrostu turgoru komórek i wypchnięcia soku floemowego do kolejnych rurek sitowych
6. Rozładunek łyka
Na rozładunek łyka składa się kilka etapów:
- transport sacharozy z rurki sitowej do komórki przyrurkowej
- symplastyczny (przez plazmodesmy i protoplasty)
- zgodny z gradientem stężeń
- transport sacharozy z komórki przyrurkowej do akceptora
- akceptor jest "zwykłą komórką"
- w akceptorze jest niższe stężenie sacharozy niż w łyku
- transport bierny
- akceptor jest komórką spichrzową
- w akceptorze jest wyższe stężenie sacharozy niż w łyku
- transport aktywny
- np. korzeń buraka cukrowego
Komentarze
Prześlij komentarz