R2-82 Ssaki
1. Pokrycie ciała
Skóra stanowi ochronę przed środowiskiem. Może tworzyć torbę lęgową (torbacze).
Wytwory naskórka:
- Włosy; ulegają linieniu (wymianie na nowe)
- Włosy ościste
- sztywne, grube, długie
- chronią przed urazami mechanicznymi
- Włosy wełniste
- Miękkie, cienkie
- Warstwa termoizolacyjna
- Wibrysy
- Włosy czuciowe
- Np. u kotów
- Twory rogowe:
- Pazury
- Paznokcie
- Kopyta
- Łuski (np.pokrywają ogon gryzoni)
- Rogi
- Fiszbiny (u wielorybków)
- Gruczoły
- Łojowe
- Potowe
- Zapachowe
- Mlekowe
2. Układ szkieletowy
Duży stopień skostnienia
Szkielet osiowy
- czaszka
- zbudowana podobnie jak u gadów, mniejsza liczba kości
- dorośli - kości połączone szwami
- młode – połączone elastycznymi pasmami tkanki łącznej
- żuchwa zbudowana z jednej kości (u gadów 2)
- trzy kosteczki słuchowe (u gadów 1*)
- młoteczek
- kowadełko
- strzemiączko*
- łączy się z kręgosłupem za pomocą dwóch kłykci potylicznych
- kręgosłup
- u wszystkich 7 kręgów szyjnych
- leniwce są wyjątkiem
- Z kręgami piersiowymi łączą się żebra, które z mostkiem tworzą klatkę piersiową
- Kość krzyżowa – zrośnięte kręgi krzyżowe
- Odcinek ogonowy z różnej liczby kręgów, niekiedy silnie zredukowany
Kończyny i osie obręczy
- Obręcz barkowa
- tylko łopatki [brak kości kruczej]
- niektóre mają też obojczyki (np. u małp)
- Obręcz miednicowa zrośnięta z kością krzyżową kręgosłupa
- Miednica u tych przedstawicieli gdzie zanikają kończyny tylne jest silnie zredukowana = kości szczątkowe, niepołączone z kręgosłupem
- Kończyny przednie i tylne silnie zmodyfikowane, zależnie od środowiska w którym żyją.
3. Układ pokarmowy
- Otwór gębowy
- Jama gębowa
- Zęby w zębodołach
- (wyjątek: kolczatka, mrówkojad)
- Korona🡪szyjka🡪1 lub kilka korzeni
- Gryzonie i zajęczaki – brak korzeni, zęby rosną przez całe życie
- Większość ssaków ma 2 generacje zębów [zęby mleczne🡪zęby stałe]
- Heterodontyzm – zróżnicowanie zębów
- Siekacze – odcinanie kęsów pokarmu
- Kły – zabijanie ofiary, przytrzymywanie pokarmu
- Przedtrzonowe i trzonowe – rozcieranie pokarmu
- Gruczoły ślinowe
- Umięśniony język z kubkami smakowymi – narząd zmysłu smaku
- Gardziel
- Przełyk
- Żołądek
- Mięsożercy – jednokomorowy żołądek
- Roślinożercy – duży, wielokomorowy
- Żwacz – tu trafiają kęsy pokarmu; mutualistyczne bakterie
- Czepiec – część kęsów trafia tu; mutualistyczne bakterie
- Księgi – usuwanie wody z pokarmu
- Trawieniec – trawienie przez enzymy roślinożercy
- Jelito cienkie
- Mięsożercy – krótkie
- Roślinożercy – wielokrotnie dłuższe niż ciało
- Kosmki jelitowe zwiększają powierzchnię chłonną
- Jelito ślepe – u wielu dobrze rozwinięte; symbiotyczne bakterie rozkładające celulozę
- Jelito grube
- Odbyt (stek = kloaka u stekowców)
4. Układ oddechowy
Droga powietrza
- Nozdrza zewnętrzne
- Jama nosowa
- Nozdrza wewnętrzne
- Krtań – oddzielona od gardzieli nagłośnią (fałd zbudowany z chrząstki pokrytej nabłonkiem)
- Tchawica
- Dwa oskrzela główne
- Płuca pęcherzykowate
Wentylacja płuc dzięki ruchom klatki piersiowej i przeponie (charakterystyczny mięsień ssaków oddzielający klatkę piersiową od jamy brzusznej
5. Układ krwionośny
- dwa krwioobiegi
- 4-jamowe serce
- erytrocyty bez jądra komórkowego – przenoszenie większej ilości tlenu do tkanek
- lewy łuk aorty
6. Układ nerwowy i narządy zmysłów
Układ nerwowy najsilniej rozwinięty ze wszystkich zwierząt
- Kresomózgowie
- 2 półkule
- Silnie pofałdowana kora mózgowa = zdolności kojarzenia, analizy, zapamiętywania, powstanie życia społecznego
- Móżdżek
- Skomplikowana budowa wewnętrzna
- Dwie półkule pokryte korą móżdżku z licznymi szczelinami i bruzdami
- Doskonała koordynacja ruchowa ssaków
- WĘCH – duże rozmiary; leży w dobrze rozwiniętej jamie nosowej
- UCHO 🡪 SŁUCH I RÓWNOWAGA
- Zewnętrzne [tylko ssaki] - małżowina uszna i zewnętrzny kanał słuchowy
- Środkowe – 3 kosteczki słuchowe
- ECHOLOKACJA
- DOTYK – skóra; wibrysy
- WZROK – nie odgrywa zazwyczaj głównej roli w orientacji w środowisku; powieki z rzęsami; akomodacja poprzez zmianę kształtu soczewki
- SMAK – dobrze rozwinięty, kubki smakowe głównie na języku
7. Układ wydalniczy
Droga i produkcja moczu
- Para nerek typu zanercza
- Moczowody
- Pęcherz moczowy
- Cewka moczowa
Główny produkt azotowej przemiany materii to mocznik
8. Układ rozrodczy
- Rozdzielnopłciowe; dymorfizm płciowy
- W okresie rozrodczym wiele zwierząt wytwarza specjalne substancje z gruczołów zapachowych
- Zaplemnienie i zapłodnienie wewnętrzne
- Rozwój prosty
- Prassaki [stekowce] – jajorodność; stek; brak sutków
- Ssaki niższe [torbacze] – żyworodne; po krótkiej ciąży płód rozwija się w torbie lęgowej
- Łożyskowce – żyworodne; obecność łożyska które jest połączone z zarodkiem pępowiną
9. Znaczenie ssaków
- ważne ogniwo łańcucha pokarmowego
- ważny element obiegu pierwiastków w przyrodzie
- gastronomia
- niektóre zapylają kwiaty
- rozprzestrzenianie się nasion (przyczepiają się do sierści)
- niektóre mogą b yć wykorzystywane przez ludzi do pracy np. psy tropiące.
Komentarze
Prześlij komentarz