P2-17 Witaminy

 

1. Witaminy

różne związki organiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą stanowić składniki enzymów, biorąc wtedy udział w regulacji wielu procesów w naszych komórkach. Nie są źródłem energii ani składnikiem budulcowym dla komórek.

NIEPRAWIDŁOWY POZIOM OKREŚLONEJ WITAMINY

  • AWITAMINOZA - brak lub bardzo znaczny niedobór
  • HIPOWITAMINOZA - niedobór
  • HIPERWITAMINOZA - nadmiar

2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

  • magazynowane w organizmie
  • nadmiar może wywołać poważne uszkodzenie pracy wątroby i całego organizmu
  • A, D3, E, K

PRZEGLĄD

  • A
    • umożliwia prawidłowe/y:
      • widzenie
      • działanie tkanki nabłonkowej
      • wzrost i rozwój
    • skutki niedoboru:
      • kurza ślepota
      • zaburzenia wzrostu
      • nadmierne złuszczanie się naskórka
    • występowanie:
      • nabiał
      • wątroba
      • tran
      • pomarańczowe i ciemnozielone warzywa
      • pomarańczowe owoce
  • D3
    • umożliwia prawidłowe/y:
      • wchłanianie wapnia i fosforu z pokarmu i  wbudowanie ich w kości
    • skutki niedoboru:
      • krzywica
      • osteoporoza
    • występowanie:
      • nabiał i jaja
      • wątroba
      • tran
      • tłuste ryby
  • E
    • umożliwia prawidłowe/y:
      • płodność
      • pracę mięśni
      • ogranicza ryzyko nowotworów
    • skutki niedoboru:
      • zaburzenia pracy mięśni
      • przyśpieszone starzenie się skóry
      • problemy z płodnością
    • występowanie:
      • orzechy, migdały, nasiona
      • oleje roślinne
      • awokado
      • jaja
  • K
    • umożliwia prawidłowe/y:
      • krzepnięcie krwi
    • skutki niedoboru:
      • krwawienia
      • siniaki
      • pękanie naczynek
    • występowanie:
      • wątroba
      • zielone warzywa
      • w ciele człowieka jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe

3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie

  • ich nadmiar jest wydalany z moczem
  • większe ryzyko niedoboru niż nadmiaru
  • z grupy B, C

WITAMINY Z GRUPY B

Występowanie: 
  • orzechy, nasiona
  • drożdże
  • rośliny strączkowe
  • produkty zbożowe
  • jaja
  • mięso
  • wątroba
  • w ciele człowieka część jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe
Przegląd
  • B2
    • znaczenie
      • udział w oddychaniu tlenowym
      • udział w syntezie hemoglobiny
      • wpływa na stan skóry i gojenie się ran
    • skutki niedoboru
      • problemy skórne 
        • łojotok
        • zajady w kącikach ust
  • B6
    • znaczenie
      • udział w oddychaniu tlenowym
      • udział w syntezie hemoglobiny i czerwonych krwinek
      • wpływa na stan skóry
      • wpływa na pracę układu nerwowego
    • skutki niedoboru
      • problemy skórne
      • anemia
      • otępienie
      • przygnębienie
      • drgawki
  • B12
    • znaczenie
      • udział w powstawaniu czerwonych krwinek
      • udział w syntezie kwasów nukleinowych
    • skutki niedoboru
      • anemia
      • uszkodzenia układu nerwowego
  • PP (B3)
    • znaczenie
      • wpływa na pracę układu nerwowego i pokarmowego
    • skutki niedoboru
      • otępienie
      • biegunki
      • problemy skórne (pękanie, nadmierne łuszczenie skóry)
  • biotyna (H)
    • znaczenie
      • udział w syntezie kwasów tłuszczowych
      • wpływa na stan skóry
    • skutki niedoboru
      • bóle mięśniowe
      • problemy skórne (łysienie, nadmierne łuszczenie skóry)
  • Kwas foliowy
    • znaczenie
      • udział w powstawaniu czerwonych krwinek
      • udział w syntezie kwasów nukleinowych
      • niezbędny do rozwoju układu nerwowego płodu
    • skutki niedoboru
      • anemia
      • ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego

WITAMINA C (kwas askorbinowy)

  • znaczenie
    • ułatwia wchłanianie żelaza
    • wzmacnia odporność
    • bierze udział w syntezie kolagenu
    • chroni przed próchnicą, 
    • aktywator niektórych enzymów,
  • skutki niedoboru
    • szkorbut
  • występowanie:
    • pietruszka
    • kiszonki
    • owoce
      • cytrusy
      • dzika róża
      • czarna porzeczka

Komentarze