P2-17 Witaminy
1. Witaminy
różne związki organiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą stanowić składniki enzymów, biorąc wtedy udział w regulacji wielu procesów w naszych komórkach. Nie są źródłem energii ani składnikiem budulcowym dla komórek.
NIEPRAWIDŁOWY POZIOM OKREŚLONEJ WITAMINY
- AWITAMINOZA - brak lub bardzo znaczny niedobór
- HIPOWITAMINOZA - niedobór
- HIPERWITAMINOZA - nadmiar
2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- magazynowane w organizmie
- nadmiar może wywołać poważne uszkodzenie pracy wątroby i całego organizmu
- A, D3, E, K
PRZEGLĄD
- A
- umożliwia prawidłowe/y:
- widzenie
- działanie tkanki nabłonkowej
- wzrost i rozwój
- skutki niedoboru:
- kurza ślepota
- zaburzenia wzrostu
- nadmierne złuszczanie się naskórka
- występowanie:
- nabiał
- wątroba
- tran
- pomarańczowe i ciemnozielone warzywa
- pomarańczowe owoce
- D3
- umożliwia prawidłowe/y:
- wchłanianie wapnia i fosforu z pokarmu i wbudowanie ich w kości
- skutki niedoboru:
- krzywica
- osteoporoza
- występowanie:
- nabiał i jaja
- wątroba
- tran
- tłuste ryby
- E
- umożliwia prawidłowe/y:
- płodność
- pracę mięśni
- ogranicza ryzyko nowotworów
- skutki niedoboru:
- zaburzenia pracy mięśni
- przyśpieszone starzenie się skóry
- problemy z płodnością
- występowanie:
- orzechy, migdały, nasiona
- oleje roślinne
- awokado
- jaja
- K
- umożliwia prawidłowe/y:
- krzepnięcie krwi
- skutki niedoboru:
- krwawienia
- siniaki
- pękanie naczynek
- występowanie:
- wątroba
- zielone warzywa
- w ciele człowieka jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe
3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
- ich nadmiar jest wydalany z moczem
- większe ryzyko niedoboru niż nadmiaru
- z grupy B, C
WITAMINY Z GRUPY B
Występowanie:
- orzechy, nasiona
- drożdże
- rośliny strączkowe
- produkty zbożowe
- jaja
- mięso
- wątroba
- w ciele człowieka część jest syntetyzowana przez bakterie jelitowe
Przegląd
- B2
- znaczenie
- udział w oddychaniu tlenowym
- udział w syntezie hemoglobiny
- wpływa na stan skóry i gojenie się ran
- skutki niedoboru
- problemy skórne
- łojotok
- zajady w kącikach ust
- B6
- znaczenie
- udział w oddychaniu tlenowym
- udział w syntezie hemoglobiny i czerwonych krwinek
- wpływa na stan skóry
- wpływa na pracę układu nerwowego
- skutki niedoboru
- problemy skórne
- anemia
- otępienie
- przygnębienie
- drgawki
- B12
- znaczenie
- udział w powstawaniu czerwonych krwinek
- udział w syntezie kwasów nukleinowych
- skutki niedoboru
- anemia
- uszkodzenia układu nerwowego
- PP (B3)
- znaczenie
- wpływa na pracę układu nerwowego i pokarmowego
- skutki niedoboru
- otępienie
- biegunki
- problemy skórne (pękanie, nadmierne łuszczenie skóry)
- biotyna (H)
- znaczenie
- udział w syntezie kwasów tłuszczowych
- wpływa na stan skóry
- skutki niedoboru
- bóle mięśniowe
- problemy skórne (łysienie, nadmierne łuszczenie skóry)
- Kwas foliowy
- znaczenie
- udział w powstawaniu czerwonych krwinek
- udział w syntezie kwasów nukleinowych
- niezbędny do rozwoju układu nerwowego płodu
- skutki niedoboru
- anemia
- ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
WITAMINA C (kwas askorbinowy)
- znaczenie
- ułatwia wchłanianie żelaza
- wzmacnia odporność
- bierze udział w syntezie kolagenu
- chroni przed próchnicą,
- aktywator niektórych enzymów,
- skutki niedoboru
- szkorbut
- występowanie:
- pietruszka
- kiszonki
- owoce
- cytrusy
- dzika róża
- czarna porzeczka
Komentarze
Prześlij komentarz