P2-06 Budowa i funkcje skóry. Termoregulacja.
1. Funkcje skóry
- ochronna
- zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi
- zabezpieczenie przed utrata wody
- termoregulacyjna
- wydalnicza
- wydzielanie łoju i mleka
- synteza witaminy D3
- odbieranie bodźców z otoczenia
- udział w wymianie gazowej
2. Budowa skóry
- naskórek
- wielowarstwowy, rogowaciejący nabłonek płaski
- warstwa rogowa:
- komórki martwe, wypełnione keratyną
- złuszczają się
- warstwa rozrodcza
- komórki żywe, leżą na błonie podstawnej
- intensywne podziały komórkowe
- melanocyty
- skóra właściwa
- tkanka łączna włóknista
- zawiera naczynia krwionośne i liczne receptory
- warstwa podskórna
- głównie tkanka tłuszczowa
- zapas substancji odżywczych
- amortyzacja
- termoizolacja
3. Wytwory naskórka
gruczoły potowe
wydzielają pot, który:
- parując, bierze udział w termoregulacji
- hamuje rozwój drobnoustrojów
- bierze udział w wydalaniu
gruczoły łojowe
wydzielają łój, który:
- natłuszcza skórę i włosy
- hamuje rozwój drobnoustrojów
gruczoły mlekowe
w okresie laktacji wydzielają mleko, które jest wysokoodżywczym pokarmem.
paznokcie
wzmacniają wrażenia dotykowe na opuszkach, równocześnie chroniąc zakończenia palców.
włosy
biorą udział w:
- termoizolacji - ograniczają utratę ciepła
- termoregulacji - gęsia skórka pomaga w ograniczaniu utraty ciepła
pełnią funkcję ochronną np. rzęsy, brwi, owłosienie okolic intymnych czy pach
4. Melanocyty
komórki wytwarzające barwniki: melaniny.
Melaniny są naturalnym filtrem UV, który ma za zadanie chronić naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Ilość melaniny w skórze wzrasta na skutek wystawiania jej na słońce (opalenizna).
Na skutek ekspozycji na słońce komórki skóry (w tym melanocyty) mogą ulec transformacji nowotworowej (zmieniają się w nowotwór, raka). Nowotwór, który powstaje z melanocytów, to czerniak.
5. Funkcja termoregulacyjna skóry
Receptory temperatury = termoreceptory
ośrodek kontroli temperatury = ośrodek termoregulacji -> w podwzgórzu
6. Synteza witaminy D3
Witamina D3 to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia z pożywienia. Nasze ciało produkuje ją z pochodnej cholesterolu.
Komentarze
Prześlij komentarz