R1-31 Enzymy - budowa i mechanizm działania
1. Katalizator
substancja obniżająca energię aktywacji, umożliwiając szybsze zajście reakcji.
2. Energia aktywacji
ilość energii niezbędna do zajścia reakcji
3. Enzymy - biokatalizatory
- białkowe
- zbudowane z białek
- nukleinowe
- rybozymy
- zbudowane z RNA
- deoksyrybozymy
- zbudowane z DNA
4. Klasy enzymów:
- oksydoreduktazy
- reakcje red-ox
- przenoszenie elektronów
- transferazy
- przenoszenie grup funkcyjnych
- hydrolazy
- reakcje hydrolizy
- liazy
- liza - rozkład
- rozszczepianie wiązań
- ligazy
- liga - łączenie
- tworzenie wiązań związane z hydrolizą ATP
- izomerazy
- przenoszenie grup w obrębie jednej cząsteczki
- izomeryzacja związku
5. Cechy enzymów
SWOISTOŚĆ SUBSTRATOWA
Dany enzym łączy się wyłącznie z określonym substratem lub substratami.
SWOISTOŚĆ KATALIZOWANEJ REAKCJI
Dany enzym katalizuje zestaw reakcji tylko jednego typu, a czasem tylko jedną reakcję chemiczną.
6. Budowa enzymów
Enzymy mogą być zbudowane tylko z części białkowej, lub z części białkowej (apoenzymu) i niebiałkowej (kofaktora). Istotnym elementem jest centrum aktywne.
Rodzaje kofaktorów
- Metale
- w postaci jonów
- wiążą się w sposób trwały
- Grupa prostetyczna
- trwale związana z enzymem cząsteczka organiczna
- np. grupa hemowa w hemoglobinie
- Koenzym
- luźno związana z enzymem cząsteczka organiczna
- np. witaminy
7. Centrum aktywne
- obszar wiążący z sobą siłami van der Waalsa cząsteczki substratu
- aktywność wynika z obecnych tam grup funkcyjnych aminokwasów
- jego kształt ulega zmianie razem z zmianą kształtu enzymu
- cząsteczki regulatorowe zmieniają kształt miejsca aktywnego wpływając na jego zdolność wiązania substratu.
8. Enzymy allosteryczne
- posiadają miejsca allosteryczne do których przyłączają się cząsteczki regulatorowe.
- przyłączenie substratu do jednej podjednostki może zmienić właściwości innych centrów aktywnych.
9. Mechanizm działania enzymów
- Do centrum aktywnego enzymu przyłącza się substrat
- Powstaje kompleks E-S (enzym-substrat)
- Zachodzi reakcja i powstaje produkt
- Produkt odłącza się od enzymu
Enzymy są wielorazowe - nie zużywają się w czasie reakcji, choć mają określone terminy ważności (wszystko wielokrotnie używane ulega stopniowemu zużyciu), dlatego enzymy po jakimś czasie są wymieniane na nowe.
Komentarze
Prześlij komentarz