P1-07 Białka - właściwości i wykrywanie

 


1. Reakcja biuretowa - wykrywanie wiązań peptydowych

  • potrzebne:
    • NaOH,
    • CuSO4
    • badana próbka
  • reakcja negatywna:
    • roztwór pozostaje niebieski
  • reakcja pozytywna:
    • Białko zabarwia się na fioletowo

2. Koagulacja (wysalanie) białka

WSTĘP TEORETYCZNY:

Koagulacja - proces polegający na łączeniu się cząstek koloidu (np. białka) w większe struktury.

Peptyzacja - odwrócenie procesu koagulacji






PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA:

potrzebne:
  • NaCl
  • roztwór białka
  • woda

Po dodaniu soli do białka wytrąca się biały osad - nasze skoagulowane białko. Po zmniejszeniu stężenia soli w roztworze (dodaniu wody) osad roztwarza się (białko ulega peptyzacji, odwrotność koagulacji).

Czyli koagulacja białka pod wpływem soli jest odwracalna.

3. Denaturacja białka

WSTĘP TEORETYCZNY

Denaturacja - trwałe zniszczenie struktury białka

Zachodzi pod wpływem:
  • wysokiej temperatury, 
  • alkoholu, 
  • stężonych zasad i kwasów
  • soli metali ciężkich

PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA:

potrzebne:
  • stężony kwas
  • stężona zasada
  • sól metalu ciężkiego np. CuSO4
  • alkohol
  • źródło ciepła np. palnik
  • roztwór białka
  • woda

Po dodaniu do roztworu białka powyższych odczynników oraz pod wpływem wysokiej temperatury, w probówce pojawił się biały osad. Dodanie wody nie powoduje roztwarzania się osadu.

Pod wpływem działania wysokiej temperatury, alkoholu, stężonych zasad i kwasów oraz soli metali ciężkich, dochodzi do nieodwracalnej denaturacji białka.

Komentarze