P1-07 Białka - właściwości i wykrywanie
1. Reakcja biuretowa - wykrywanie wiązań peptydowych
- potrzebne:
- NaOH,
- CuSO4
- badana próbka
- reakcja negatywna:
- roztwór pozostaje niebieski
- reakcja pozytywna:
- Białko zabarwia się na fioletowo
2. Koagulacja (wysalanie) białka
WSTĘP TEORETYCZNY:
Koagulacja - proces polegający na łączeniu się cząstek koloidu (np. białka) w większe struktury.
Peptyzacja - odwrócenie procesu koagulacji
PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA:
potrzebne:
- NaCl
- roztwór białka
- woda
Po dodaniu soli do białka wytrąca się biały osad - nasze skoagulowane białko. Po zmniejszeniu stężenia soli w roztworze (dodaniu wody) osad roztwarza się (białko ulega peptyzacji, odwrotność koagulacji).
Czyli koagulacja białka pod wpływem soli jest odwracalna.
3. Denaturacja białka
WSTĘP TEORETYCZNY
Denaturacja - trwałe zniszczenie struktury białka
Zachodzi pod wpływem:
- wysokiej temperatury,
- alkoholu,
- stężonych zasad i kwasów
- soli metali ciężkich
PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA:
potrzebne:
- stężony kwas
- stężona zasada
- sól metalu ciężkiego np. CuSO4
- alkohol
- źródło ciepła np. palnik
- roztwór białka
- woda
Po dodaniu do roztworu białka powyższych odczynników oraz pod wpływem wysokiej temperatury, w probówce pojawił się biały osad. Dodanie wody nie powoduje roztwarzania się osadu.
Pod wpływem działania wysokiej temperatury, alkoholu, stężonych zasad i kwasów oraz soli metali ciężkich, dochodzi do nieodwracalnej denaturacji białka.
Komentarze
Prześlij komentarz