R1-09 P1-08 Lipidy
Lipidy =tłuszcze
1. Funkcje lipidów
- Budulcowa
- Błony biologiczne
- Tkanka tłuszczowa
- Zapasowa
- Energetyczna
- Substraty do produkcji niektórych hormonów
2. Rodzaje lipidów
- Tłuszcze proste
- Woski
- Tłuszcze właściwe
- Tłuszcze złożone (lipid+inna cząsteczka)
- Glikolipidy (lipid+cukier)
- Fosfolipidy(lipid+reszta fosforanowa)
- Tłuszcze izoprenowe (produkty polimeryzacji izoprenu)
- Steroidy np. cholesterol
- Karotenoidy np. czerwone barwniki w kwiatach roślin
3. Reakcja estryfikacji i wiązanie estrowe
Rodzaj reakcji kondensacji, w wyniku której alkohol (lub fenol) zostaje połączony wiązanie estrowym z kwasem karboksylowym i powstaje ester (np. tłuszcz właściwy) i cząsteczka wody (produkt uboczny).
4. Nasycone i nienasycone
Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone (mają same wiązania pojedyncze między atomami węgla) lub nienasycone (poza wiązaniami pojedynczymi występują również wiązania wielokrotne np. podwójne).
Jeśli lipid jest zbudowany tylko z kwasów tłuszczowych nasyconych, to jest to tłuszcz nasycony, a jeśli występują w jego składzie kwasy nienasycone, to jest to tłuszcz nienasycony.
5. Woski
6. Tłuszcze właściwe
7. Budowa fosfolipidu
Głowa fosfolipidu jest hydrofilowa, natomiast ogon jest hydrofobowy.
8. Wykrywanie tłuszczy
- potrzebne:
- Sudan III
- badana próbka
- reakcja negatywna:
- badana próbka nie zmienia barwy (może stać się delikatnie różowa, to zależy od ilości dodanego Sudanu III)
- reakcja pozytywna:
- pojawia się wyraźny czerwony pierścień na powierzchni próbki
- po wymieszaniu cała lipidowa frakcja zabarwia się na czerwony kolor
Komentarze
Prześlij komentarz