R1-09 P1-08 Lipidy




Lipidy =tłuszcze

1. Funkcje lipidów

  • Budulcowa
    • Błony biologiczne
    • Tkanka tłuszczowa
  • Zapasowa
  • Energetyczna
  • Substraty do produkcji niektórych hormonów

2. Rodzaje lipidów

  • Tłuszcze proste
    • Woski
    • Tłuszcze właściwe
  • Tłuszcze złożone (lipid+inna cząsteczka)
    • Glikolipidy (lipid+cukier)
    • Fosfolipidy(lipid+reszta fosforanowa)
  • Tłuszcze izoprenowe (produkty polimeryzacji izoprenu)
    • Steroidy np. cholesterol
    • Karotenoidy np. czerwone barwniki w kwiatach roślin


3. Reakcja estryfikacji i wiązanie estrowe

Rodzaj reakcji kondensacji, w wyniku której alkohol (lub fenol) zostaje połączony wiązanie estrowym z kwasem karboksylowym i powstaje ester (np. tłuszcz właściwy) i cząsteczka wody (produkt uboczny). 




4. Nasycone i nienasycone

Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone (mają same wiązania pojedyncze między atomami węgla) lub nienasycone (poza wiązaniami pojedynczymi występują również wiązania wielokrotne np. podwójne).




Jeśli lipid jest zbudowany tylko z kwasów tłuszczowych nasyconych, to jest to tłuszcz nasycony, a jeśli występują w jego składzie kwasy nienasycone, to jest to tłuszcz nienasycony.


5. Woski




6. Tłuszcze właściwe



7. Budowa fosfolipidu


Głowa fosfolipidu jest hydrofilowa, natomiast ogon jest hydrofobowy. 

8. Wykrywanie tłuszczy

  • potrzebne:
    • Sudan III
    • badana próbka
  • reakcja negatywna:
    • badana próbka nie zmienia barwy (może stać się delikatnie różowa, to zależy od ilości dodanego Sudanu III)
  • reakcja pozytywna:
    • pojawia się wyraźny czerwony pierścień na powierzchni próbki
    • po wymieszaniu cała lipidowa frakcja zabarwia się na czerwony kolor

Komentarze