R1-07 Białka
0. Grupy funkcyjne
1. Budowa aminokwasu
A. grupa aminowa
B. grupa karboksylowa
C. centralny atom węgla (węgiel α)
D. podstawnik - decyduje o właściwościach aminokwasu
2. Podział aminokwasów
- Polarność łańcucha bocznego:
- niepolarne - z trudnością rozpuszczają się w wodzie
- polarne - łatwo rozpuszczają się w wodzie
- Zdolność do jego syntezy przez nasz organizm:
- endogenne - jesteśmy w stanie je syntetyzować
- względnie endogenne - możemy je sami wyprodukować, ale do tego potrzebujemy najpierw dostarczyć niezbędne dla procesu aminokwasy egzogenne np:
- substratem do produkcji cysteiny jest metionina (aminokwas egzogenny)
- egzogenne - musimy je dostarczyć z pokarmem
- Charakter chemiczny podstawnika:
- obojętne
- kwaśne
- zasadowe
3. Aminokwasy białkowe
20 aminokwasów wchodzących w skład białek:
- alanina
- arginina
- asparagina
- asparaginian
- cysteina
- glutamina
- glutaminian
- glicyna
- prolina
- seryna
- tyrozyna
- treonina
- lizyna
- leucyna
- izoleucyna
- walina
- histydyna
- fenylalanina
- tryptofan
- metionina
Aminokwasy białkowe mogą ulegać modyfikacjom,
stąd gotowe białko może mieć bardziej różnorodny skład.
4. Wiązanie peptydowe
- wiązanie między jednym a drugim aminokwasem.
- Powstawianie wiązania peptydowego, jest przykładem reakcji kondensacji.
- wynikiem jest powstanie peptydu i cząsteczki wody
- 2 aminokwasy = dipeptyd
- 3 aminokwasy = tripeptyd
- kilka aminokwasów = oligopeptyd
- wiele aminokwasów = polipeptyd
5. Białko - struktura zbudowana z jednego lub większej liczby łańcuchów polipeptydowych.
6.Struktura białka
- I rzędowa
- Łańcuch aminokwasów
- Wiązania peptydowe
- II rzędowa
- α-helisa lub β-harmonijka
- wiązania wodorowe
- III rzędowa
- wiązania wodorowe
- mostki disiarczkowe (dwusiarczkowe)
- oddziaływania hydrofobowe
- wiązania jonowe
- IV rzędowa
- gdy jest więcej niż jeden łańcuch polipeptydowy
- wiązania jak w III rzędowej
7. Podział białek
- skład
- Proste
- zbudowane tylko z aminokwasów
- przykłady:
- albuminy
- globuliny
- keratyny
- histony
- Złożone
- zbudowane z aminokwasów i części niebiałkowej
- przykłady:
- kolagen
- fibrynogen
- hemoglobina
- mioglobina
- kształt
- Globularne
- o kształcie kulistym
- rozpuszczalne w wodzie i wodnych roztworach soli
- funkcje:
- enzymatyczne
- reakcje odpornościowe
- krzepnięcie krwi
- transport substancji
- Fibrylarne
- włóknisty, wydłużony kształt
- zwykle nierozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli nieorganicznych
- odporne na działanie wielu czynników chemicznych
- funkcje
- strukturalne
- ochronne
- enzymatyczne (np. włókna kurczliwe)
8. Funkcje wybranych białek
- Albuminy
- Typ białka: globularne
- Funkcje: Utrzymywanie ciśnienia osmotycznego w naczyniach krwionośnych, transport substancji, regulacja pH
- Globuliny
- Typ białka: globularne
- Funkcje: Transport różnych substancji (np. hormonów, enzymów), funkcje obronne (np. przeciwciała)
- Histony
- Typ białka: globularne
- Funkcje: Upakowywanie DNA w chromatynę, regulacja ekspresji genów
- Kolagen
- Typ białka: fibrylarne
- Funkcje: Strukturalny składnik tkanki łącznej, daje elastyczność i wytrzymałość
- Keratyna
- Typ białka: fibrylarne
- Funkcje: Składnik naskórka, paznokci i włosów, zapewnia trwałość i odporność
- Fibrynogen
- Typ białka: fibrylarne
- Funkcje: Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, tworząc skrzep
- Hemoglobina
- Typ białka: Globularne
- Funkcje: Transport tlenu i dwutlenku węgla w krwi
- Mioglobina
- Typ białka: globularne
- Funkcje: Magazynuje tlen w mięśniach, umożliwiając ich efektywną pracę
Komentarze
Prześlij komentarz