R1-07 Białka

 


0. Grupy funkcyjne


1. Budowa aminokwasu

A. grupa aminowa

B. grupa karboksylowa

C. centralny atom węgla (węgiel α)

D. podstawnik - decyduje o właściwościach aminokwasu


2. Podział aminokwasów

  • Polarność łańcucha bocznego:

    • niepolarne - z trudnością rozpuszczają się w wodzie
    • polarne - łatwo rozpuszczają się w wodzie

  • Zdolność do jego syntezy przez nasz organizm:

    • endogenne - jesteśmy w stanie je syntetyzować
      • względnie endogenne - możemy je sami wyprodukować, ale do tego potrzebujemy najpierw dostarczyć niezbędne dla procesu aminokwasy egzogenne np:
        • substratem do produkcji cysteiny jest metionina (aminokwas egzogenny)
    • egzogenne - musimy je dostarczyć z pokarmem

  • Charakter chemiczny podstawnika:

    • obojętne
    • kwaśne
    • zasadowe


3. Aminokwasy białkowe

20 aminokwasów wchodzących w skład białek:

  • alanina
  • arginina
  • asparagina
  • asparaginian
  • cysteina
  • glutamina
  • glutaminian
  • glicyna
  • prolina
  • seryna
  • tyrozyna
  • treonina
  • lizyna
  • leucyna
  • izoleucyna
  • walina
  • histydyna
  • fenylalanina
  • tryptofan
  • metionina



Aminokwasy białkowe mogą ulegać modyfikacjom, 
stąd gotowe białko może mieć bardziej różnorodny skład.

4. Wiązanie peptydowe

  • wiązanie między jednym a drugim aminokwasem.
  • Powstawianie wiązania peptydowego, jest przykładem reakcji kondensacji.
  • wynikiem jest powstanie peptydu i cząsteczki wody
    • 2 aminokwasy = dipeptyd
    • 3 aminokwasy = tripeptyd
    • kilka aminokwasów = oligopeptyd
    • wiele aminokwasów = polipeptyd







5. Białko - struktura zbudowana z jednego lub większej liczby łańcuchów polipeptydowych.


6.Struktura białka

  • I rzędowa
    • Łańcuch aminokwasów
    • Wiązania peptydowe
  • II rzędowa
    • α-helisa lub β-harmonijka
    • wiązania wodorowe
  • III rzędowa
    • wiązania wodorowe
    • mostki disiarczkowe (dwusiarczkowe)
    • oddziaływania hydrofobowe
    • wiązania jonowe
  • IV rzędowa
    • gdy jest więcej niż jeden łańcuch polipeptydowy
    • wiązania jak w III rzędowej






7. Podział białek

  • skład

    • Proste
      • zbudowane tylko z aminokwasów
      • przykłady:
        • albuminy
        • globuliny
        • keratyny
        • histony
    • Złożone
      • zbudowane z aminokwasów i części niebiałkowej
      • przykłady:
        • kolagen
        • fibrynogen
        • hemoglobina
        • mioglobina

  • kształt 

    • Globularne
      • o kształcie kulistym
      • rozpuszczalne w wodzie i wodnych roztworach soli
      • funkcje:
        • enzymatyczne
        • reakcje odpornościowe
        • krzepnięcie krwi
        • transport substancji
    • Fibrylarne
      • włóknisty, wydłużony kształt
      • zwykle nierozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli nieorganicznych
      • odporne na działanie wielu czynników chemicznych
      • funkcje
        • strukturalne
        • ochronne
        • enzymatyczne (np. włókna kurczliwe)



8. Funkcje wybranych białek

  • Albuminy
    • Typ białka: globularne
    • Funkcje: Utrzymywanie ciśnienia osmotycznego w naczyniach krwionośnych, transport substancji, regulacja pH
  • Globuliny
    • Typ białka: globularne
    • Funkcje: Transport różnych substancji (np. hormonów, enzymów), funkcje obronne (np. przeciwciała)
  • Histony
    • Typ białka: globularne
    • Funkcje: Upakowywanie DNA w chromatynę, regulacja ekspresji genów
  • Kolagen
    • Typ białka: fibrylarne
    • Funkcje: Strukturalny składnik tkanki łącznej, daje elastyczność i wytrzymałość
  • Keratyna
    • Typ białka: fibrylarne
    • Funkcje: Składnik naskórka, paznokci i włosów, zapewnia trwałość i odporność
  • Fibrynogen
    • Typ białka: fibrylarne
    • Funkcje: Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, tworząc skrzep
  • Hemoglobina
    • Typ białka: Globularne
    • Funkcje: Transport tlenu i dwutlenku węgla w krwi
  • Mioglobina
    • Typ białka: globularne
    • Funkcje: Magazynuje tlen w mięśniach, umożliwiając ich efektywną pracę

Komentarze