R2-03 Bakterie vs. archeowce - podobieństwa i różnice
1. Budowa komórki bakteryjnej:
- cytozol
- błona komórkowa
- transport substancji
- procesy metaboliczne
- ściana komórkowa
- mureina (peptydoglikan)
- Gram (+) lub Gram (-)
- ochrona komórki i nadawanie jej kształtu
- otoczka śluzowa
- adhezja komórki do podłoża
- ochrona przed wyschnięciem, substancjami chemicznymi, strawieniem
- genofor (chromosom bakteryjny)
- kolisty
- na obszarze zwanym nukleoid
- plazmid
- mała, kolista cząsteczka DNA
- informacje "dodatkowe" jak np. oporność na antybiotyki
- rybosomy
- 70S (podjednostki 50S i 30S)
- przeprowadzanie procesu translacji
- rzęski
- aktywny ruch komórki
- specyficzna budowa:
- nasada
- hak
- włókno
- fimbrie
- adhezja komórki do podłoża
- pilusy
- umożliwiają koniugację bakterii
- tylakoidy
- u bakterii fotosyntetyzujących
- miejsce zachodzenia fotosyntezy
- barwniki:
- sinice (cyjanobakterie) (fotosynteza oksygeniczna):
- chlorofil a
- karotenoidy
- fikoerytryna
- fikocyjanina
- bakterie zielone (fotosynteza anoksygeniczna):
- bakteriochlorofile
- karotenoidy
Kwasy tejchojowe - rola w proliferacji bakterii, przebiegu infekcji i odpowiedzi na antybiotykoterapi
LPS (lipopolisacharydy) - liczne funkcje o podstawowym znaczeniu dla procesów życiowych, czynnik chorobotwórczy.
3. Formy morfologiczne bakterii
- bakterie kuliste
- ziarenkowce
- dwoinki,
- gronkowce
- paciorkowce.
- bakterie cylindryczne
- w postaci prostej
- laseczki
- pałeczki
- łańcuszkowce
- w postaci skręconej
- przcinkowce
- krętki
- śrubowce
- o kształcie nieregularnym
- maczugowce
- promieniowce
4. Archeony
- jednokormórkowce
- prokarionty
- często ekstremofile - żyją w ekstremalnych warunkach środowiska
5. Porównanie archeonów z bakteriami
6. Wybrane choroby wywoływane przez bakterie
7. Znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka:
- wywołują choroby
- rozkładają martwą materię organiczną:
- oczyszczalnie ścieków
- kompostowanie
- żyją w symbiozie z roślinami i zwierzętami
- wiązanie azotu atmosferycznego i wspieranie roślin motylkowatych (białko)
- rozkład celulozy - wsparcie roślinożerców w trawieniu
- stanowią mikroflorę naszych jelit - synteza witaminy B i K
- produkcja serów, kefirów, jogurtów i napoi alkoholowych
- wytwarzanie preparatów medycznych
- insulina
- szczepionki
- antybiotyki
Komentarze
Prześlij komentarz